Smokekid, Amstelveen, The Netherlands

Gerookte Beenham

gerookte beenham 3

Gerookte Beenham,

Koud gerookte Beenham met hickory rookhout in de oven of op bbq (bekijk de video)

Ingrediënten

1 beenham ca. 600 gram
1 eetlepel paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl gember
2 tl komijn
1 tl oregano
1 tl basilicum
3 teentjes knoflook gepeld en geperst
scheutje olijfolie
2 tl peper
1 tl zout

Voor de honing-tijmsaus

3 el honing
1 el tijm
1 tl worchestersauce
1 kopje bouillon

Benodigdheden

Schaal of Stolp, Hickory Smokechips, de Smokekid en een ovenschaal.

Roken van de Beenham

Meng alle kruiden met het scheutje olie. Leg de beenham in de schaal of onder de stolp en voeg de ingrediënten toe.  Verwarm de bouillon en voeg honing, tijm en worchestersauce toe laat even trekken en zeef de saus.
Vul de Smokekid en steek het rookhout aan, vul de stolp of schaal met rook en sluit af. Wacht tot de rook is verdwenen en herhaal dit nog een keer.  Laat een paar uur, of nog lekkerder een nacht in de koelkast intrekken. Haal de Beenham uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Braad of gril de beenham daarna in oven of op de bbq.

Oven

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de ovenschaal met de beenham in de oven. Giet de honing-tijmsaus iedere 15 minuten over de beenham. De Beenham moet per 100 gram ongeveer 8 minuten in de oven op 180 graden maar je kunt ook de kerntemperatuur in de gaten houden.

BBQ

Je kunt de beenham ook bbq-en. Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 -180 graden. Na een half uur tot 40 minuten smeren we de beenham in met een mengsel van een beetje mosterd, honing en ketchup en leggen nog even terug voor ca. 10 minuten.

Kerntemperatuur

Zodra de kern van de Beenham een temperatuur van 65ºC heeft bereikt haal je de schaal uit oven of bbq. Doe de resterende honing tijmsaus over de beenham, dek af met aluminiumfolie en laat dan 10-15 minuten rusten. Snijd de beenham in dunne plakken.

Heerlijk met aardappelsalade of gebakken aardappeltjes en een groene salade.

 

Eet smakelijk!

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*