Smokekid, Amstelveen, The Netherlands

Rookhout en Aroma’s

Rookhout en Aroma

Roken van eten bestaat al vanaf het moment dat wij vuur uitvonden. Roken is een prima manier om vlees en vis te conserveren. Tegenwoordig roken wij zelf eten om er deze 6de smaakdimensie aan te geven. Bekende gerookte producten zijn ham, zalm en paling.

Lang niet al het hout is geschikt om mee te roken. Rookhout moet zorgvuldig geselecteerd worden. Er mag geen vervuiling inzitten van verf, lijm, beits en dergelijke. Bij Smokekid kun je dan ook rookhout kopen van gecertificeerde leveanciers

Als je nog nooit rookhout hebt gebruikt, begin dan voorzichtig. Probeer eerst eens een kleine hoeveelheid om te zien wat het beste bevalt. Gebruik bijvoorbeeld een 1/4 kop vooraf geweekte Smokechips in de Smoketube voor karbonades of steaks e.d. op grill of bbq. Hieronder geven wij een idee van de smaak van de verschillende houtsoorten:

Rookhout (zaagsel, chips, krullen en blokjes):

  • Amandel geeft een nootachtige zoete smaak, die goed past met alle vleessoorten.
  • Appel geeft een bijzonder aroma af en is erg geschikt voor wild, vis en gevogelte. Ook geschikt voor gebruik op de bbq nadat het vochtig is gemaakt
  • Berken heeft een soortgelijke smaak als esdoorn. Dit hout smaakt goed in combinatie met gevogelte en varkensvlees.
  • Beuken geeft een lekkere smaak aan de vis of het vlees. Door wat extra beuken te gebruiken wordt de kleur van vis wat roodachtig.
  • Citrushout geeft rook met een licht fruitige smaak die iets sterker is dan appel- of kersenhout.
  • Eik geeft een uitgesproken, maar milde rooksmaak en geeft de gerookte producten een mooie kleur. Goed voor het roken van elk soort voedsel. Het past goed bij rund- of lamsvlees.
  • Essenheeft een lichte, unieke smaak. Dit hout brandt wel vrij snel.
  • Elzenhout geeft een vol en zacht aroma dat goed past bij vis en schaaldieren, zoals zalm, garnalen en kreeft maar past ook goed bij kip.
  • Esdoorn (Maple) geeft een zoete smaak die goed past bij gevogelte of varkensvlees maar ook goed gebruikt kan worden voor het roken van kaas, boter, groente, peper en zout.
  • Grapefruit is een lichte houtsoort die een goede rooksmaak geeft en bij alle soorten vlees past.
  • Hickory (okkernoot) geeft een sterke smaak aan het vlees. Het past erg goed bij spareribs, ham rund- en lamsvlees. Houtchips moeten wel een tijdje weken.
  • Kastanje geeft een lichtzoete, nootachtige geur af aan. Goed bij vlees of vis.
  • Kersen heeft een volle zoete en milde smaak die bij vrijwel alles gebruikt kan worden en is een populaire houtsoort om mee te roken.
  • Nectarine is geweldig bij gevogelte en varkensvlees.
  • Peer is vergelijkbaar met appel maar heeft een iets minder sterke smaak en produceert een zoete, milde smaak.
  • Pecan zorgt voor een delicate smaak die goed past bij lams- en varkensvlees maar ook bij kaas.
  • Populier is ook geschikt om mee te roken maar brandt vrij snel op. Populier kan een wat zoetere smaak afgeven aan schelpdieren en vis.
  • Walnoot geeft een zware rokerige smaak waardoor het goed is om dit hout met andere houtsoorten te mengen.
  • Wijnstokken geven vrij veel rook en geven een fruitige en vrij zware smaak en moet met mate gebruikt worden. Lekker met gevogelte of lamsvlees.
  • Whiskyhout geeft een unieke smaak en is goed te gebruiken bij rund- en lamsvlees.

Er is ook rookhout van wijn- en bourbonvaten dat een uitgesproken smaak geeft. Als je dat rookhout niet kunt vinden kun je als oplossing je eigen rookhout vochtig maken met whisky, sherry, wijn, of bier. Je kunt in de Smokekid  en de Smoketube ook andere producten roken zoals: turf, stro, kruiden, noten, thee, knoflook. Je kunt het rookhout ook mengen met andere soorten rookhout.

EnglishDutch